Armadis Rama julkaisee alkuperäiskansojen kulttuuriin perustuvaa musiikkia

Reggaen lippulaivana Suomessa tunnetun Dreadline-yhtyeen jalanjäljissä kulkeva Armadis Rama julkaisee tänä vuonna kaikkiaan viisi Amerikan alkuperäiskansojen kulttuuriin pohjautuvaa kappaletta.  Ensimmäinen niistä julkaistaan nyt helmikuun alussa.

Luonnon ja ihmisen suhdetta pohdiskelevien laulujen sanoitukset perustuvat 1700- ja 1800-luvuilla eläneiden alkuperäiskansojen maineikkaiden jäsenten runoihin. Ensimmäisenä julkaistava Our Teepees-kappale pohjautuu muun muassa shawnee-intiaanien johtajan Tecumsehin (1768–1813) mietelmiin.

Julkaisun myötä Armadis Rama haluaa kunnioittaa alkuperäiskansojen urheaa kamppailua heidän elinympäristönsä saastuttamista vastaan. Hyvä esimerkki tästä on Suomessakin paljon julkisuutta saanut Standing Rock -reservaatin taistelu alueen läpi kulkevan öljyputkihankkeen pysäyttämiseksi.

Reggaeta suomenruotsiksi useilla keskipohjalaismurteilla esittävän Armadis Raman takaa löytyvät Dreadline-yhtyeestä tunnetut Callo Rönngård,  Frippe Wenelius jaTumba Haldin sekä Wentus Blues Bandista tuttu Robban Hagnäs.

Dreadline oli 80- ja 90-luvuilla suomalaisen reggaen pioneeri, ja Armadis Ramaa voi hyvällä syyllä pitää sen manttelinperijänä.

Hanke on alun perin rumpali Callo Rönngårdin ajatus. Idea syntyi jo 1980-luvulla, kun alkuperäiskansojen kulttuurista kiinnostunut Rönngård vieraili muun muassa sioux- ja cherokee-intiaanien reservaateissa Yhdysvalloissa.

-Heidän elämäntapansa on kirkkoni ja uskontoni. He esimerkiksi eivät ole kiinnostuneita vallasta ja naisten asema yhteisössä on hyvä, Rönngård sanoo.

Päivänvalon laulukokoelma näki kuitenkin vasta kymmeniä vuosia myöhemmin, kun Robban Hagnäs otti projektista kopin. Albumi äänitettiin kesällä 2017.

Nyt julkaistaan ensimmäinen, Our Teepees -kappale. Julkaisu on pelkästään digitaalinen.

Our Teepees -laulun sanoitus pohjautuu shawnee-päällikkö Tecumsehin (1768–1813), runoilija Philip Freneaun (1752–1832) mietelmiin sekä runoilija-journalisti-aktivisti Duke Redbirdin (1939–) teksteihin. Sävellys on Callo Rönngårdin.

Linkki kappaleeseen:

https://promo.theorchard.com/0kBJGw3wyPJd3YV0e5a3

 

Armadis Rama:

Callo Rönngård – Rummut

Frippe Wenelius – Laulu

Charlotta Kerbs – Laulu

Tumba Haldin – Keyboards,

Robban Hagnäs – basso, laulu

Mickel Sahlström – Kitara